5AM club, wat is het?

5amclub ondernemerschap persoonlijke ontwikkeling Aug 17, 2022
5AM club

Wat leuk dat je hier bent om mijn blog te lezen. In mijn blogs wil ik je niet alleen maar vermoeien met al te veel boekhoudzaken om mijn expertise te laten zien. Ik wil vooral het ondernemerschap met je delen want dat is wat we vooral met elkaar gemeen hebben. Ik probeer graag nieuwe dingen uit om te zien wat de effecten zijn. Zowel op technisch vlak als op persoonlijke ontwikkeling. 

5AM club

Het is een zondagavond in augustus als ik op Facebook een advertentie voorbij zie komen over een aan te raden boekenreeks voor ondernemers. Bovenaan staat de 5am club. Ik heb hier al eerder over gelezen en gehoord, maar nooit iets mee gedaan. Ik pak mijn gloednieuwe e-reader erbij, zoek het boek op en vind uiteindelijk de samenvatting. Past goed op de 80/20 regel maar daarover een andere keer meer. 

Om hier je een nog beknoptere variant aan te bieden. De gedachte achter de 5am club is om het eerste uur van de dag, in alle rust, nog voordat iemand je kan storen je dag op te starten met tijd voor jezelf. Hierdoor ben je je dag rustiger en zou je gedurende dag effectiever en meer gefocust zijn. Dat is iets voor mij dacht ik! Want met mijn 100001 ondernemers ideeën is het geen straf om af en toe die creativiteit te kunnen pauzeren om weer even te focussen op wat er voor mij ligt. Daarnaast word je gestimuleerd om dagelijks tijd in jezelf en je kennis te investeren. Kan ook geen kwaad toch?

Maar waarom moet dit om 5 uur in de ochtend? Heel simpel, omdat de kans dat er anderen wakker zijn om jou te storen dan het kleinste is! De stilte, rust en sereniteit van de vroege ochtend geeft jou de meest frisse en rustige start van de dag. Nu in de zomer klinkt dat natuurlijk heerlijk, maar ik ben benieuwd wat ik hiervan vind als het pas om 8 uur licht wordt. Maar daar ga ik vanzelf achter komen. 


20/20/20 regel

 

Het eerste uur van de dag breng je door met de 20/20/20 regel. Drie keer twintig minuten die je in jezelf investeert. Om te beginnen 20 minuten sporten tot je net begint te zweten. Dus echt even bewegen om je systeem wakker te maken. Daarna 20 minuten mediteren waarbij je even stil kan staan wat voor jou belangrijk is, wie ben je en wie wil je worden. Je kan stilstaan bij 5 dingen die je die dag gedaan wilt hebben. Dat geeft meteen focus voor de rest van de dag en je kan in een dagboek schrijven. Daarna investeer je 20 minuten in jezelf en je doelen. Je kan iets lezen wat je kennis verbreed of naar een podcast luisteren. 

Je dag begint dus met zorg voor jezelf. Bewegen, aandacht en studie. Daar kan je niet slechter van worden zou je denken toch?

 

90/90/1 en 60/10 regels

 

Als dit nog niet genoeg voor je is, kan je jezelf meteen uitdagen met nog twee regeltjes. 
Voor de aankomende 90 dagen investeer je de eerste 90 minuten van je werkdag op 1 activiteit. Zorg dat je geen last hebt van geluid of storende apparatuur zoals je telefoon of e-mail. Daarna neem je 15 minuten pauze. Werk je achter een computer? Ga dan echt weg van je computer en laat je telefoon ook nog even liggen. 

Na deze pauze werk je in blokken van 60 minuten met 10 minuten pauze. In deze pauzes ook geen telefoon en andere dingetjes. Lees een boek of loop even een rondje. 

 

Nog meer opties

 

Er zijn nog meer opties die je toe kan passen, maar als je moeilijk veranderingen toepast dan kan dit meer dan genoeg zijn voor je. Zo raden ze aan om aan het einde van de dag nog een uur te sporten, een uur van de dag te studeren, werk dat je niet leuk vind uit te besteden en je reistijd nuttig te gebruiken. Voor de rest is slaap belangrijk! Zij stellen dat 7.5 uur slaap per nacht optimaal is. Te weinig slaap is niet goed, maar teveel ook niet! Zorg dat het laatste uur voordat je gaat slapen de technologie weer aan de kant legt. Dit geeft je hoofd meer rust. 

Een hoop regeltjes

Al klinkt het allemaal heel logisch, dit zijn wel veel regeltjes. Ik weet wel dat ik op 7.5 uur slaap het beste presteer maar dat ik vaak net tekort kom. Sporten doe ik meerdere uren op een dag dus dat zit wel goed en reistijd heb ik niet. Ik beslis te beginnen met de 20/20/20 en de 90/9/1 + 60/10 regel. En daarna zien we wel weer verder. 

Het is half 12 als ik de wekker zet voor 04:50... Daar gaat mijn 7.5 uur slaap! Maar we gaan dit gewoon proberen!

Volgende week een update hoe de eerste week is vergaan!

 

Wil je mij en mijn ondernemersavonturen blijven volgen? Schrijf je dan in de nieuwsbrief!

We hate SPAM. We will never sell your information, for any reason.