BLOG

Administratie Zelf Doen of Uitbesteden: Wat is de Juiste Keuze voor Jouw Bedrijf?

Nov 20, 2023

Je administratie zelf doen of uitbesteden?

Deze vraag heb je jezelf waarschijnlijk al een paar keer gesteld? Misschien ga je net starten met je bedrijf en wil je alles - terwijl je de kosten beperkt houdt- goed geregeld hebben. Of ben je al een tijdje bezig en begint de administratie teveel van je tijd op te slokken? Stel jezelf de volgende vragen of je twijfelt over wat je met je administratie aan moet. 

Geld besparen of tijd besparen?

Dit is de eerste beslissing die je moet nemen. Zit je al krap in je tijd dan kan je wellicht de kosten van een boekhouder terug verdienen met de tijd die je vrij maakt door je administratie niet meer zelf te doen. Dus hoeveel tijd ben jij elke maand aan je administratie kwijt en wat kost een all-service boekhouder per maand? Bij ons zit je op €100,- ex BTW per maand inclusief alle aangiften. Dan hoef je alleen zelf te factureren en al je bonnen en facturen in te sturen. De rest wordt voor je gedaan. Hoeveel tijd bespaard dit jou en is dat die €100,- waard?

Ben ik heel netjes of juist een rommelkont?

Dit is het tweede waar je over na kan denken. Belanden alle bonnen bij jou overal en nergens. Ben je uren bezig met alles op- en uitzoeken? Door dit zelf te doen hou je wel meer grip op je bedrijf omdat je weet wat er speelt. Maar dit kan ook veel tijd opslokken. Als je een tikkeltje chaotisch bent zal het veel discipline van je vragen om je administratie op orde te houden. Op deze manier hou je wel zelf overzicht en controle. Maar als je het gevoel hebt de controle kwijt te raken omdat je teveel achterloopt.. dan is het toch echt tijd om een professional in te schakelen!

Als je niet lekker bent ga je ook naar de dokter

Er zijn heel veel regeltjes, mogelijkheden en ruimte als je goed gebruik maakt van de belastingregeltjes. Een goede boekhouder weet zich hier perfect doorheen te navigeren en jou te adviseren hoe je hier het beste gebruik van maakt. Regels waar je zelf waarschijnlijk geen weet van hebt want... je bent geen boekhouder. Boekhouders zien altijd weer dingen in jouw cijfers die je zelf niet ziet. Net zoals je niet naar de tandarts gaat als je langdurig buikpijn hebt. Dus hoeveel je uiteindelijk ook zelf doet, is het altijd verstandig om er nog iemand naar te laten kijken die de regels kent. 

Zelf doen geeft inzicht en controle

De meer je jouw administratie zelf doet en in de gaten houdt, de meer je weet wat er bij je bedrijf speelt. Als ondernemer ben je uiteindelijk altijd zelf verantwoordelijk voor de correctheid en compleetheid van je administratie. Dus de meer je daarboven op zit, de beter het is.

Maar..

Dat betekent niet dat al het uitvoerende werk daarvan bij jou op je bordje hoeft te liggen. Uiteindelijk moet je het op zo een manier regelen dat het bij jou en jouw situatie past. Of dit nu alles 'over de schutting gooien' is of jaarlijks even een uurtje met je boekhouder gaat zitten. 

Als jij aangeeft wat jouw wensen zijn dan kunnen wij je helpen op een manier dat prettig voor jou is.